by

bez glutenu, ale czemu? kartka z takim tytułem wisi na mojej lodówce. przyczepiłam na niej też wyrwany z wysokich obcasów artykuł o krowim mleku i pszenicy. są tam też obrazki, pocztówki, kalendarz i parę rzeczy, które powinnam pamiętać. najwyższy czas się do tego zastosować!
bardzo możliwe, że moje usposobienie można wytłumaczyć... przeciwciałami, tarczycą, hashimoto. to w skrócie. nie rozpisując się na temat dolegliwości, podpowiadam (sobie) rozwiązania. klimat i tryb pracy być może uda się zmienić, ale póki co: dieta przede wszystkim.

potrzebuję słońca, ruchu i dobrego jedzenia. taka recepta na choroby z autoagresji. dla porządku przeklejam tabelki, które sobie skompilowałam. także co mam jeść?

 TAK

amarantus, gryka, karob
kukurydza, maniok, tapioka, proso
kasza jaglana
komosa ryżowa, ryż, sorgo, teff, topinambur
kasza gryczana
płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy
(z zastrzeżeniami)
bułka tarta bezglutenowa
mleko świeże, mleko w kartonie,
mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny,
nieprzetworzony ser biały, żółty,
masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek, herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty,
napary z ziół, czyste alkohole
NIE

pszenica, jęczmień, żyto, owiec, orkisz
seitan
durum, kamut, semolina, kuskus
mąka pszenna, żytnia, jęczmienna,
płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna
kasza jęczmienna
(pęczak, mazurska, perłowa)
musli, kasze owsiane
kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno–zbożowe
makaron pszenny, makaron żytni,
pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta
zwykły proszek do pieczenia, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią, kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo

TAK

gotowana kapusta, brokuły, brukselka
truskawki, jagody, porzeczki
ryby słodkowodne
(pstrąg, szczupak, sandacz, łosoś, śledź, sardynki)
szpinak, sałata
jajka, masło
ryż, kasza gryczana, orkisz, amarantus
bezglutenowy makaron
olej lniany budwigowy, olej kokosowy
selen, witamina c, d i e, omega 3
zielona herbata – polifenol
białko dla sportowców – tyrozyna, CLA
awokado marchew, brzoskwinie, papryka, nasiona słonecznika, migdały, nasiona dyni
NIE

sól jodowana, ryby, jod
margaryna, ciastka
olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany
soja
surowa kapusta, brokuły, kalafior, kukurydza
orzeszki ziemne
mleko i przetwory
gluten
(owies, jęczmień, żyto i pszenica)

pierwsza tabelka to wiadomo, glutenix. druga to (nie)polecane produkty przy hashimoto. może nie być łatwo...

edit: bardzo pomocna strona!